Для багатьох господинь звичною заготівлею для маринування є овочі, але не всі наважуються використовувати для таких цілей фрукти та ягоди. Пропонуємо до зимового столу оригінальну закуску - маринований виноград в пряній заливці з кисло-солодким смаком.
В принципі маринувати можна виноград будь-якого сорту, кольору, гронами або ягодами окремо, бажано без кісточок. Ми ж будемо використовувати білий соковитий виноград, але з кісточками. Виноград миємо і відставляємо в сторону. А ми тим часом займемося маринадом.
Читайте також: Маринований виноград на зиму
У каструлю для маринаду вливаємо 1 літр води, 150 г цукру і 1/3 ч. ложки солі. Відправляємо майбутній маринад на плиту, гарненько перемішуємо і доводимо сироп до кипіння. Ягоди відділяємо від грон, видаляючи хвостики і пошкоджені виноградники. Ще раз ретельно промиваємо все під проточною водою.
Потім на дно баночок викладаємо по одній паличці кориці, 2 горошини запашного перцю, 2 гвоздички. Якщо у вашому будинку є рожевий перчик горошком, половина чайної ложки додадуть маринаду злегка фруктово-деревний аромат. Викладаємо ягоди по банках до самого верху і заливаємо кожну баночку ще киплячим сиропом, після чого накриваємо кришками на 30 хвилин. Через деякий час зливаємо сироп назад в тару і додаємо яблучний оцет. Маринад доповнюємо водою (70 мл) і знову доводимо його до киплячого стану.
Читайте також: Виноград маринований. Не гірше заморських оливок
На другому етапі баночки заповнюємо маринадом до самого горлечка, закочуємо кришками і в перевернутому, вкутаному стані залишаємо заготовки на ніч. Рано вранці баночки можна відправляти в темне прохолодне місце. Через 3-4 дні заготовка буде готова до вживання.
Якщо замаринувати асорті, білий та чорний виноград в одній тарі, тоді білі ягоди стануть злегка рожевими. Цей зимовий делікатес з дивовижним ароматом відмінно підійде до келиха вина, сирної страви, запеченого м'яса або просто стане ідеальною прикрасою до будь-яких закусок.