Харчові добавки використовуються для поліпшення властивостей та збереженості продуктів харчування, для різних цілей при виробництві, обробці, упаковці та зберіганні продуктів. Харчові добавки у багатьох покупців викликають побоювання. Деякі добавки дійсно таять в собі загрозу для здоров'я.
Багато хто чув про корисні та шкідливі "Е-шки". Час Пік розповість про небезпечні та заборонені харчові добавки.
Харчові добавки - свого роду чарівна паличка для виробничих процесів. Початкова буква "Е", яка стала синонімом для вираження "харчова добавка" - це знак класифікації, прийнятої в Євросоюзі (E = Europe). Цифри, наступні після букви - це унікальний номер, який має кожна добавка.
Код, що починається на 1, означає барвники; на 2 - консерванти, на 3 - антиокислювачі (вони запобігають псуванню продукту), на 4 - стабілізатори (зберігають його консистенцію), на 5 - емульгатори (підтримують структуру), на 6 - підсилювачі смаку та аромату, на 9 - антифламінги, тобто протипінні речовини. Індекси з чотиризначним номером говорять про наявність підсолоджувачів - речовин, що зберігають розсипчастість цукру або солі, глазуруючих агентів.
Навіщо потрібні харчові добавки
- надання смаку кінцевому продукту (підсилювачі смаку, підсолоджувачі, регулятори кислотності);
- створення певної консистенції та текстури (емульгатори, загусники, стабілізатори, гелеутворювачі, розпушувачі);
- збільшення терміну зберігання продукту (консерванти, антиоксиданти, антиокислювачі, вологоутримуючі агенти);
- поліпшення зовнішнього вигляду продукту (барвники, стабілізатори забарвлення).
Класифікація харчових добавок
Харчові добавки можна класифікувати, спираючись на їх технологічні функції:
Е100 ... Е182 - барвники
Е200 ... Е300 - консерванти
Е300 ... Е400 - антиокислювачі (антиоксиданти)
Е400 ... Е500 - стабілізатори
Е450 ... Е500, Е1000 - емульгатори
Е500 ... Е600 - регулятори кислотності, розпушувачі
Е600 ... Е700 - підсилювачі смаку та аромату
Е700 ... Е800 - запасні індекси для іншої можливої інформації
Е900 і далі - глазуруючі агенти, поліпшувачі хліба
Фахівці-харчовики вважають, що буква "Е" не так страшна, як її "малюють": застосування добавок дозволено в багатьох країнах, більшість з них не дає побічних ефектів. Але медики все ж наполягають на такому висновку: навіть ті харчові добавки, які виробляються з натуральної сировини, все ж проходять глибоку хімічну обробку. А тому наслідки можуть бути неоднозначними.
Шкідливі харчові добавки
Е250 - Нітрит натрію - виробництво ковбас (копчення, варення). Підсолоджувач, додається в солодку газовану воду.
Е951 - Аспартам - при попаданні в організм людини розпорошується на речовини, в тому числі метанол, який є отруйним спиртом. Низькокалорійна кока-кола та інші солодкі газовані напої. Робить смак кислувато-гірким.
Е338 - Ортофосфорна кислота - руйнує зубну емаль та знижує міцність кісткової тканини. Підсолоджувач, додається в солодку газовану воду.
Е952 - Цикламат натрію - у деяких людей не виводиться з організму, а розщеплюється на речовини, що сприяють розвитку раку. Протипоказаний при вагітності.
Е621 - Глутамат натрію - підсилювач смаку, одержуваних з сої та бобових. У мінімальних дозах нешкідливий, але може накопичуватися в організмі (наслідки: погіршення зору, тахікардія, слабкість, головні болі). Глутамат натрію активно використовують виробники фастфуду та сміттєвої їжі (чіпси, готові соуси).
Е290 - Вуглекислий газ - додається в солодку газовану воду. Вимиває кальцій з організму.
Е510 - Хлористий амоній - поліпшувач тесту. Додають в дріжджі, випічку, борошно. Може викликати розлад шлунка.
Е239 – Уротропін - продовжує термін зберігання ікри та сиру. Небезпечний для здоров'я людини, так як провокує рак. Сильний алерген.
Заборонені харчові добавки
E105 - Fast Yellow AB - барвник викликає злоякісні пухлини;
Е121 - барвник цитрусовий червоний 2 - викликає злоякісні пухлини;
Е123 - барвник червоний амарант - провокує розвиток алергії, викликає злоякісні пухлини;
E126 - Ponceau 6R барвник - викликає злоякісні пухлини;
E130 - Indanthrene blue RS барвник - викликає злоякісні пухлини;
Е239 - Гексаметилентетрамін - викликає алергічні реакції;
Е 240 - консервант формальдегід - викликає злоякісні пухлини.
Багато з харчових добавок знаходяться на стадії вивчення, тому список заборонених "Е-шек" постійно поповнюється.