В середньому по Україні вартість новорічного столу в цьому році для української сім'ї з 4 осіб складе 1620,70 грн.
Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко, передає Час Пік з посиланням на прес-службу інституту.
За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної сім'ї: салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.
Так, 3 кг салату "Олів'є" обійдеться в 140 гривень, що на 7,9% більше, ніж у попередньому році.
Салат" Оселедець під шубою " обійдеться в 120 гривень, це лише на 1,6% більше, ніж у попередньому році.
Лупенко зазначив, що значно зростуть витрати на м'ясні продукти. По півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси "салямі" і копченої підчеревини коштуватимуть по 80 грн. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 120 грн.
Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 181,71 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 27,62 грн, гриби (1 кг) - 49 грн, перець солодкий (0,5 кг) - 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) - 19,67 грн, помідори свіжі (1 кг) - 32,92 грн.
Фрукти на святковому столі обійдуться в 93 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 60 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому в 25 грн, лимон (200 г) - 8 грн.
Пляшка шампанського "Артемівське" (0,75 л) обійдеться в 100 грн. У півтора рази більше-160 грн-доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку "Шабо" 5-річної витримки.
Безалкогольні напої обійдуться в 76,60 грн. За 2 л соку "Садочок" доведеться заплатити 38,30 грн, за воду "Моршинська" (1,5 л) - 11,30 грн, за солодку воду "Живчик" (2 л) - 27 грн.
Сім'ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в 250 грн, а 200 г червоної риби - в 220 грн.
Читайте також: Експерт розповів, чим небезпечна популярна новорічна закуска