Сьогодні православні християни відзначають Великдень. У цей день вони традиційно збираються сім'ями і організовують великі застілля.
Щоб уберегти своє здоров'я і натхненно святкувати, без поганих наслідків, Центр громадського здоров'я дав кілька порад, передає Час Пік.
Знайте міру
Не споживайте їжу і напої в надмірних кількостях. Особливо це стосується алкогольних напоїв. Адже як відомо - безпечної дози алкоголю не існує.
Не завершуйте тривалий піст і міняйте раціон поступово
Коли людина на тривалий час відмовляється від тваринних білків і жирних продуктів, організму важко повернутися до звичного раціону. Виходити з посту важливо поступово. Перші кілька днів поєднуйте пісну їжу зі звичними вам продуктами, додаючи їх маленькими порціями. Рекомендується починати з кисломолочних продуктів і яєць.
Не влаштовуйте застілля з великою кількістю страв в день святкування
Різка зміна раціону і повернення до жирної їжі негативно впливає на печінку і шлунково-кишковий тракт. У день завершення посту відмовтеся від різноманітного раціону, щоб не нашкодити собі.
Обмежте вживання соусів
Кетчупи, майонези та інші соуси також варто повертати в раціон поступово, а ще краще повністю від них відмовитися, адже вони містять багато "прихованих" солі і цукру. Замініть соуси свіжими овочами, зеленню і різноманітними приправами, що підтримують травлення.
Зберігайте питний режим
Пийте просту чисту воду, щоб забезпечити здорову гідратацію організму.
"Святкові дні - це відмінний час для відновлення організму. Допоможіть собі увійти в звичний раціон за допомогою простих правил, розкажіть своїм рідним, як правильно вийти з посту! Бережіть своє здоров'я і здоров'я близьких", - додали в ЦГЗ.
Читайте також: Медики розповіли, кому категорично протипоказаний часник