Протягом останніх двох тижнів ціни на яйця в Україні зросли майже на 60%, і зараз десяток коштує близько 60–80 гривень. У Міністерстві аграрної політики та продовольства пояснюють таке підвищення кількома ключовими чинниками, серед яких – погодні умови, зростання цін на корми та зниження обсягів виробництва.
Заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький розповів , що із настанням холодів кури гірше несуться, а також триває планове оновлення поголів’я, що природно впливає на зменшення кількості вироблених яєць. Водночас, цього року в Україні вже вироблено на 5% менше яєць, ніж у цей же період минулого року, передає Час Пік.
Ще один чинник – збільшення витрат на корми. Після кількох років зниження, ціни на зернові почали відновлюватися, що, хоч і позитивно позначається на доходах фермерів, одночасно підвищує собівартість виробництва. Це також пов’язано з блокадою морських шляхів, яка раніше впливала на ціноутворення зерна.
Висоцький висловив припущення, що після пікового зростання ціни на яйця мають стабілізуватися й почати знижуватися до нового року.
"Практика 2-річної давнини показала, що початок листопада - це пік і потім є поступове вирівнювання і зниження цін. Однозначно після нового року це буде зниження дуже часто і карбувальне", - відзначив Висоцький.
Також він запевнив, що якщо енергосистема країни працюватиме стабільно, до кінця року суттєвих змін у цінах на інші базові продукти – такі як м'ясо, молочна продукція, борошно та овочевий набір – не очікується.
За даними чиновників, прогнозоване зниження цін на яйця після піку в листопаді може стати позитивним сигналом для українців, які вже зіткнулися із зростанням цін на інші продукти.
Нагадаємо, що в Україні продовжується зростання цін на тепличні огірки. Одна з причин - суттєве скорочення пропозиції огірків із місцевих господарств.
Читайте також: З продажу відкликали партію популярного пива: українців просять не відкривати пляшку і не вживати продукт
"Гаряче питання": що зміниться в комунальних тарифах і коли чекати зростання?