vchaspik-global-message
22:01, 31.03.2021

Список найшкідливіших харчових добавок

За останні роки експертами було вивчено безліч харчових добавок, деякі з них пов'язані з різними захворюваннями. Інформація про найшкідливіші харчові добавки в повсякденних харчових продуктів допоможе вам в простішому виборі здорової їжі для вас і вашої родини.

Ось список деяких найбільш сумнівних з медичної точки зору і шкідливих харчових добавок в повсякденних харчових продуктів:

  • нітрит натрію;
  • бутилгідроксіанізол (BHA, Butylated hydroxyanisole) і бутилгідрокситолуол (BHT, Butylated hydroxytoluene);
  • пропілгалат (Propyl Gallate);
  • глутамат натрію;
  • трансжири;
  • аспартам;
  • ацесульфам калію;
  • харчові барвники (Синій, Червоний, Зелений, Жовтий);
  • олестра;
  • бромат калію;
  • білий цукор;
  • натрію хлорид (сіль).

Оскільки з деякими з них ви, швидше за все, не знайомі, нижче наведено опис цих харчових добавок.

У яких продуктах їх можна знайти й в чому саме їх небезпека

У яких продуктах їх можна знайти й в чому саме їх небезпека — пише УНІАН. Одним з найбільш поширених добавок в харчових продуктів є консервант, який може бути в різних формах. Нітрит натрію — один з них, він додається в продукти не тільки для того, щоб зберегти їжу, але і додати колір і аромат до м'ясних продуктів, таких як бекон, шинка, сосиски, м'ясні закуски та копчена риба.

Бутилгідроксіанізол (BHA) і бутилгідрокситолуол (BHT) - це також консерванти, що додаються до таких продуктів як хлібний злак, жувальна гумка, чипси й рослинні олії, для запобігання окислення.

Пропілгалат також є антиокислювачем і додається в м'ясо, курячі кубики та жувальну гумку. Всі ці консерванти пов'язують з раком.

Глютамат натрію може викликати мігрень і інші несприятливі наслідки.

Трансжири зараз виключені з більшості харчових продуктів, а дослідження, що зв'язують їх з хворобами серця, інсультом і захворюваннями нирок, набули широкого поширення.

Аспартам — це штучний підсолоджувач, знайдений в продуктах під маркою NutraSweet і Equal, а також в дієтичних продуктах (низькокалорійні десерти, желе, питні суміші) і безалкогольних напоях.

Ацесульфам калію відноситься до новіших штучних підсолоджувачів, використовується в безалкогольних напоях і деяких хлібобулочних виробах. Багато харчових фарбників вже було заборонено FDA, проте деякі з них досі можуть бути знайдені в продуктах, що вимагають специфічного кольору.

Олестра — поширений в чипсах продукт, який перешкоджав поглинанню жиру травною системою. Харчові барвники були пов'язані з раком, а Олестра блокує засвоєння організмом вітамінів і заважає нормальному функціонуванню травної системи.

Бромат калію іноді додається в біле борошно, хліб і рулети для збільшення обсягу продуктів, але у нього були знайдені спричиняючи рак властивості.
Нарешті, такі загальнопоширені продукти, як білий цукор і сіль. Повністю, звичайно, виключати їх з раціону не слід, однак у великій кількості вони можуть бути небезпечними. Надлишок солі може призвести до серцевих захворювань, проблем з кров'яним тиском, а також до інсультів та ниркової недостатності. ]]>http://www.unian.net]]>