За останні роки експертами було вивчено безліч харчових добавок, деякі з них пов'язані з різними захворюваннями. Інформація про найшкідливіші харчові добавки в повсякденних харчових продуктів допоможе вам в простішому виборі здорової їжі для вас і вашої родини.
Ось список деяких найбільш сумнівних з медичної точки зору і шкідливих харчових добавок в повсякденних харчових продуктів:
- нітрит натрію;
- бутилгідроксіанізол (BHA, Butylated hydroxyanisole) і бутилгідрокситолуол (BHT, Butylated hydroxytoluene);
- пропілгалат (Propyl Gallate);
- глутамат натрію;
- трансжири;
- аспартам;
- ацесульфам калію;
- харчові барвники (Синій, Червоний, Зелений, Жовтий);
- олестра;
- бромат калію;
- білий цукор;
- натрію хлорид (сіль).
Оскільки з деякими з них ви, швидше за все, не знайомі, нижче наведено опис цих харчових добавок.
У яких продуктах їх можна знайти й в чому саме їх небезпека
У яких продуктах їх можна знайти й в чому саме їх небезпека — пише УНІАН. Одним з найбільш поширених добавок в харчових продуктів є консервант, який може бути в різних формах. Нітрит натрію — один з них, він додається в продукти не тільки для того, щоб зберегти їжу, але і додати колір і аромат до м'ясних продуктів, таких як бекон, шинка, сосиски, м'ясні закуски та копчена риба.
Бутилгідроксіанізол (BHA) і бутилгідрокситолуол (BHT) - це також консерванти, що додаються до таких продуктів як хлібний злак, жувальна гумка, чипси й рослинні олії, для запобігання окислення.
Пропілгалат також є антиокислювачем і додається в м'ясо, курячі кубики та жувальну гумку. Всі ці консерванти пов'язують з раком.
Глютамат натрію може викликати мігрень і інші несприятливі наслідки.
Трансжири зараз виключені з більшості харчових продуктів, а дослідження, що зв'язують їх з хворобами серця, інсультом і захворюваннями нирок, набули широкого поширення.
Аспартам — це штучний підсолоджувач, знайдений в продуктах під маркою NutraSweet і Equal, а також в дієтичних продуктах (низькокалорійні десерти, желе, питні суміші) і безалкогольних напоях.
Ацесульфам калію відноситься до новіших штучних підсолоджувачів, використовується в безалкогольних напоях і деяких хлібобулочних виробах. Багато харчових фарбників вже було заборонено FDA, проте деякі з них досі можуть бути знайдені в продуктах, що вимагають специфічного кольору.
Олестра — поширений в чипсах продукт, який перешкоджав поглинанню жиру травною системою. Харчові барвники були пов'язані з раком, а Олестра блокує засвоєння організмом вітамінів і заважає нормальному функціонуванню травної системи.
Бромат калію іноді додається в біле борошно, хліб і рулети для збільшення обсягу продуктів, але у нього були знайдені спричиняючи рак властивості.
Нарешті, такі загальнопоширені продукти, як білий цукор і сіль. Повністю, звичайно, виключати їх з раціону не слід, однак у великій кількості вони можуть бути небезпечними. Надлишок солі може призвести до серцевих захворювань, проблем з кров'яним тиском, а також до інсультів та ниркової недостатності. http://www.unian.net