Сезон консервації в самому розпалі. Одним з методів збереження продуктів на довгий час є маринування – традиція, стара як світ. Існує безліч рецептів засолювання огірків, деякі з них ви знайдете в даній статті.
Соління огірків з гірчицею
Для соління огірків об'ємом 2 літри вам знадобиться:
- 1 кілограм огірків;
- 4 зубчики часнику;
- 1 літр води;
- 2,5 столові ложки солі;
- 1 столова ложка сухої гірчиці;
- листя чорної смородини, хрін, кріп – парасольки
Спосіб приготування:
- Перед засолюванням вимиті огірки вимочуємо в холодній воді півдня.
- Скляні банки стерилізуємо. На дно банки укладаємо листя чорної смородини, парасольки кропу, листя хрону, часник.
- Огірки виймаємо з води і укладаємо в банку (їх можна розрізати кільцями).
- Для приготування розсолу необхідно 2,5 столові ложки солі розчинити в одному літрі води.
- Банку з огірками повністю заливаємо готовим розсолом і залишаємо на 4 дні. За цей час піну необхідно видалити з поверхні банки. Через 4 дні розсіл виливаємо в каструлю, додаємо гірчицю і доводимо до кипіння.
- Заливаємо розсолом огірки і банку закочує.
Читайте також: Консервація огірків з кетчупом «Чилі»
Мариновані огірки з зеленню: покроковий рецепт
Інгредієнти на 1 трилітрову банку:
- 1 столова ложка цукрової пудри;
- 3 кг огірків;
- листя вишні та смородини;
- зубчик часнику;
- листя хрону;
- невелика кількість кропу і селери;
- 2 лаврового листя;
- 2 столові ложки солі;
- 1,5 столові ложки оцту;
- 2 перцю горошок.
Спосіб приготування:
- Огірки замочуємо в прохолодній воді не менше 3 годин. Краще, якщо овочі будуть замочені на півдня.
- На дно стерилізованої банки укладаємо листя вишні і смородини, часник, лавровий лист, кріп, селера, перець і листя хрону.
- Потім укладаємо щільно огірки.
- Овочі заливаємо на 10 хвилин кип'яченою водою. Потім рідину виливаємо назад в каструлю, знову доводимо до кипіння і заливаємо банку з огірками.
- Після цього рідину знову зливаємо, в ній розчиняються сіль і цукор, все активно перемішуємо і доводимо до кипіння.
- Оцет наливаємо в гарячий розсіл і перемішуємо.
- Маринад наливаємо в банку з огірками і закочує.
Мариновані огірки з овочами
Інгредієнти на 5 півлітрових банок:
- 1 кг середніх огірків;
- 1 кг цукіні;
- цибуля;
- ложка гірчичного порошку;
- 1,5 склянки цукрового піску;
- пучок кропу;
- 2 ложки солі;
- стакан 9% оцту;
- 5 зубчиків часнику;
- 4 склянки води;
- 5 лаврового листя.
Спосіб приготування:
- Цукіні миємо, очищаємо від шкірки. Якщо вони великі, то насіння краще видалити.
- Нарізаємо цукіні смужками, огірки – кружечками, цибулину – кільцями.
- На дно банки укладаємо цибульне кільце, зубчик часнику, нарізані овочі.
- Додаємо гірчицю, лавровий лист, горошок.
- Сіль і цукор розчиняємо у воді, що кипить. Перед вимиканням додаємо оцет і все перемішуємо.
- Заливаємо банки розсолом і стерилізуємо протягом 5 хвилин.
Читайте також: Огірки як бочкові. Консервація холодним розсолом
Мариновані огірки з перцем чилі, цукіні і селерою
Інгредієнти на 1 літрову банку:
- 1 кабачок цукіні;
- укроп;
- стебель сельдерея;
- 2 зубчика чеснока;
- 2 лавровых листа;
- перец чили (по вкусу);
- треть ложки соли;
- 0,5 столовой ложки сахара;
- 2 столовых ложки 6% уксуса;
- 7 средних огурцов;
- 5 горошин перца.
Спосіб приготування:
- Цукіні миємо під холодною водою, нарізаємо кільцями товщиною в кілька сантиметрів.
- Парасольки кропу, селера, огірки, кабачки, перець чилі, очищений часник, лавровий лист укладаємо в попередньо стерилізовану банку.
- Все заливаємо окропом і настоюємо протягом 15 хвилин.
- Потім в каструлю зливаємо з банок маринад і додаємо перець, сіль і цукор, все перемішуємо і ставимо на вогонь. Перед вимиканням маринаду додаємо оцет.
- Заготовки заливаємо гарячим маринадом.